България и Турция ще работят заедно в сферата на туризма

12

Двете министерства бяха на среща в София и обсъдиха мерките, които ще се предприемат от двете страни за възстановяването на сектора. Двете страни стигнаха до споразумение да се вложат усилия във възстановяването на туристопотока, както и да се проведе информационна кампания за безопасно пътуване в условията на пандемия.

Държавите ще продължат да работят заедно и в развитието на туристическите подотрасли като СПА, морски, зимен, здравен, културно-исторически, круизен, селски и други. Обсъдена е и процедурата за издаване на виза на турските туристи, както и улесняването на самата процедура.

Протоколът беше подписан от вицепремиера и министър на туризма Миряна Николова и министърът от турска страна Мехмет Ерсой. Документът е парафиран от Любен Кънчев, зам.-министър на туризма на България, и Надир Алпаслан, зам.-министър на културата и туризма на Турция.

По време на срещата си с него, Бойко Борисов заяви, че заради пандемията има спад в туристите. Той изрази увереност, че това ще премине, след като и самата пандемия утихне. Той допълни, че общите проекти с Турция в областта на икономиката и туризма, ще засилят и отношенията между двете страни в положителна посока.

Николова също заяви, че преодоляването на кризата ще наложи все по-интензивни срещи, за да може да се вземат правилните решения, които да бъдат в интерес на двете страни.

Турският министър също отбеляза, че приятелските отношения нарастват инвестициите. Той насърчи комуникацията да продължи, така че да се запази туристопотока, но и икономическите връзки. Също така, изрази желание следващата среща да се проведе в Турция, ако ситуацията го позволява.

По време на срещата се обсъди и облекчаване на процедурата по издаването на визи за гражданите на Турция, които желаят да пребивават на територията на страната ни.
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *