НС създаде спорната фигура на разследващ Гешев, но вето може да я събори

32

Народното събрание (НС) даде окончателно одобрение на фигурата на прокурора, разследващ главния прокурор. Според промените на второ четене, той има право да разследва и заместниците на обвинител номер 1.

От БСП определиха новата фигура „суперпрокурор“. Те не приеха добре промените, и са на мнение, че няма доведат до съществено развдвижване на ситуацията и главният прокурор ще си остане недосегаем.

Създаването на суперпрокурора беше посрещнато позитивно само от ГЕРБ и „Обединени патриоти“. Срещу това становище имаше и юридическата общност, в това число Висшият съдебен съвет и самият главен прокурор Иван Гешев.

Като се има предвид настоящите до момента позиции на президента Румен Радев, вероятно той да наложи вето. А това реално би съборило новия закон заради отрицателната позиция и на ДПС.

Ветото може да се преодолее, в случай, че се съберат поне 121 гласа срещу него.

Красимир Ципов от ГЕРБ обясни, че на второ четене са приети много изменения.
Номинации за “суперпрокурор” ще могат да извършват най-малко шестима членове на Пленума на Висшия съдебен съвет. Кандидатите обаче ще разполагат и с възможността да се самоиздигат. Изборът ще се реализира с квалифицирано мнозинство от Пленума – поне 15 гласа.
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *