София получава 1,8 милиарда лева за детски градини, булеварди и чист въздух

16

1.884 млрд. лв. е предвиденият бюджет за София тази година, който е с 200 милиона лева повече от миналогодишния. Очаква се февруари месец той да бъде одобрен от Столичния общински съвет, след като бъде разгледан от експерти.

Това беше обявено от столичния кмет Йорданка Фандъкова на пресконференция. Тя представи подробно плана за града тази година. Едно от най-големите пера е за текущи дейности и за държавно делегираните такива. Това включва здравеопазване, заплати на учители и социални работници. За тях са отделени 1.375 млн. лв.

509 млн. лв. е размерът за капиталовата програма на София, посочи Фандъкова. 296 млн. лв. са безвъзмездните средства, привлечени по европейските програми. За тази година има три поставени цели.

Транспорт

Тази година се отделят 140 млн. лева за разширяване на трамвайни трасета и ремонт на улици, което допълнително ще увеличи възможностите за ремонт по кварталите. Предвижда се ремонт на бул. “Филип Кутев”, бул. “Тодор Каблешков”, разширение на бул. “Опълченска”, чието изграждане ще продължи в следващите няколко години, бул. “Ломско шосе”, Източната тангента и други.

Също така, ще се направи ремонт на ул. “Кукуш”, тунела на НДК и ул “Коперник”. Трамвайното трасе по бул. “Цар Борис III” също ще претъпи ремонт през март. За целта са дадени над 30 милиона лева по програма “Региони в растеж”. Нов линеен парк ще има и на булевард Македония.

Кварталите също няма да бъдат изоставени, дават се  50 милиона за тях. Те ще бъдат разпределени по кметове – 10 милиона на районите такива, които да бъдат използвани за оформяне на улици и тротоари.

Тази година ще стартира и проектът за канализация на града. 30 млн. лв. ще бъдат отделени за изграждане на нова ВиК инфраструктура и нови канализации и пречиствателни станции. Ще бъде подобрена ВиК инфраструктурата във Витоша, Връбница, Лозенец, Сердика и Банкя. Отделно от това са отделени 10 милиона по проекта за водопровода София — Перник.

Детски градини 

Следващото перо, където ще се вложат усилия, е изграждането на детски градини за всички деца, които все още не са приети. Тук се отделят 65 милиона лева за 45 нови сгради и разширения за всички 23 района в София. Единствено не е включен Нови Искър, тъй като там престои откриване на нова детска градина.

На районните кметове се дават 1,6 милиона лева за проектирането на нови сгради. Над 6 млн. лв. са предвидени за изграждане на две нови спортни зали и физкултурни салони във Френската гимназия и 100-о училище в район “Сердика”, две нови училища ще бъдат построени в районите Студентски град и Манастирски ливади.

Освен това, подготвя се и програма за училищните тоалетни. Тя спечели на конкурса, в който участваха и граждани. Тук са предвидени 1,5 милиона лева.

Мръсен въздух 

Това е третото перо, което заслужава внимание. Отделят се 200 милиона лева за изграждането на метро, електротранспорт, нови паркове. Целта е да се подобри качеството на въздух. Също така, ще бъдат изградени и нови въздушни станции.  Увеличават се средствата за миене, подмяна на стари печки с нови – 12 милиона лева.

В проекта залягането на измиването на калните точки – местата, където има концентрация на прах и кал. Тук са отделени 1 милион лева.

Здраве, култура и спорт 

Дават се 4,6 милиона лева за Западния и Северния парк.  1 млн. лв. се предвиждат за изграждане за първата общинска детска поликлиника, която ще е в район “Възраждане”, 10.4 млн. лв. са предвидени за два центъра по социални услуги.

Планове има и за Минералната баня в Банкя, топлоцентралата на НДК, където ще бъде центъра за съвременно изкуство, както и минералната баня в Овча Купел. Мавзолеят в Южния парк също се предвижда.

Личната кауза на кмета е да има метро в Слатина и Левски. Приходите са доста по-малко заради коронавируса. Загубите на градския транспорт са 48 милиона лева, отбеляза Фандъкова.

 
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *