Чорбанов: Човек преболедувал COVID-19 не може да се разболее от новия щам

12

Генофондът е важен за това колко бързо ще се разпространи новия щам у нас. Това, че той се разпространява бързо във Великобритания, не означава, че у нас ще стане толкова бързо. Това каза професор Чорбанов в предаването на Нова “Неделята на Нова”.

Това, че в южната част на страната има толкова голяма смъртност, не е показател, че при нас ще бъде по този начин. Новият щам се прехвърли в Белгия, но нямаме данни какво се случва например в Португалия или Испания.

Професорът напълно увери, че хората, които са изкарали коронавируса, със сигурност имат имунитет и не биха повторили новия щам.

Коментар имаше и за българската ваксина, която се разработва в БАН – чака се разрешение за тестове върху животни, за да се започнат предклинични изследвания и реални изпитания, тъй като в България нямаме право да правим опити с този реален вирус и да се теста ефективността.

Реалните тестове ще бъдат направени в или в Пастьо или в Шанхай. След това има два избора – държавата на инвестира в продукта и това да е български продукт или да се намери друго финансиране. От Шанхай за сега проявяват сериозен интерес.
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *